lørdag, december 23, 2006

Er Krugman gået amok?

De sidste dage har det mest relevante været Krugmans artikel i New York Times, hvor han ikke mener at demokraterne bør følge klassisk rubineconomics og skærer ned på underskudet som Bush har skabt.

Hans tankegang er som følger.

Alle (eller der er sikkert nogen som er uenig men økonomer er de ikke) er enige i at USA er nødt til at gøre et eller andet, Bush fik sit "trifecta" men det er uholdbart at USA til stadighed oversvømmer verden med kontanter for at betale for sit ekstravagante overforbrug.
Efter Reagan og bush I var det Clinton og nok specifikt Rubin, som fik styr på den amerikanske økonomi. Så kom bush II og nu er det noget lort igen.

Krugman mener så at det vil være absurt hvis demokraterne igen viser sig som de ansvarlige og dermed muligør en tredje omgang republikansk hidsig regresiv omfordeling. Derfor anbefaler Krugman at demokraterne ignorerer økonomisk sund fornuft, og acceptere at hvis republikanerne sætter politik over sund fornuft, så må demokraterne gøre det samme.

Best case er at republikanerne kommer til fornuft, og ikke gambler med verdensøkonomien. En mulig løsning er at man skaber et tit for tat spil. Det kræver at republikanerne bider i det sure æble og opfører sig ordenligt. Men det kræver også at demokraterne spiller højt spil og ikke spiller klassens pæne dreng.